Traseu

Platfusul descrie deformatia piciorului si a gleznei, este usor de recunoscut si consta in scaderea arcului longitudinal medial al piciorului. Acesta scadere a arcului este determinata de forma oaselor si de rezistenta structurilor ligamentare, musculatura intervine numai in echilibru. Pentru ca s-a demonstrat ca musculatura gambei este inactiva in timpul ortostatismului (stat in picioare). Platfusul este termenul folosit pentru a desemna raspandirea oaselor metatarsiene.

Metatarsienele sunt cinci oase lungi cu care se articuleaza degetele piciorului. Fractura metatarsienelor apare atunci cand unul din aceste oase lungi este rupt. Acest lucru poate aparea din cauza unei accidentari (o fractura acuta), din cauza stresului repetat (fractura de stres), a unor traumatisme, prin caderea unui obiect greu pe picior sau prin torsiunea piciorului.

Fractura de maleola poate merge de la simpla rupere a unui singur os, pana la fracturi multiple, cu dislocarea gleznei si pentru care este necesar ca pacientul sa evite sa se sprijine pe piciorul afectat o lunga perioada de timp. Cu alte cuvinte, cu cat sunt fracturate mai multe oase, cu atat glezna devine mai instabila.