Traseu

Artroplastia totala de sold este o procedura chirurgicala care inlocuieste articulatia soldului cu piese artificiale (numite proteze). Cea mai frecventa cauza de deteriorare a articulatiei soldului este osteoartrita, alte cauze posibile includ artrita inflamatorie (de exemplu, artrita reumatoida sau artrita psoriazica), tulburari ale soldului din copilarie si tinerete, osteonecroza (necroza avasculara) si traumatisme.

Fractura de femur consta in ruptura portiunii superioare a osului coapsei. Traumatismul se produce fercvent la nivelul colului femural si in regiunea trohanteriana, chiar sub colul femural.

Coxartroza sau artroza soldului este o boala cronica caracterizata prin degenerarea cartilajului articular. Subtierea stratului de cartilaj si perturbarea integritatii sale duce la frecarea dintre suprafetele comune ale ambelor oase, unul impotriva celuilalt. Ca urmare, articulatia soldului dezvolta un proces secundar inflamatie numit artroza articulatiei soldului. Acest proces determina dureri progresive si limiteaza mobilitatea articulatiei afectate.