Traseu

Rezistenta la efort este direct proportionala cu energia pe care o generezi in activitatile tale zilnice. In momentul in care se interpune un antrenament fizic mai intens, organismul se resimte, iar energia obsnuita devine ineficienta. Asadar, rezistenta la efort este data de energia care provine din substraturile elementare si este produsa in mitocondrii la nivelul celulelor musculare. Aceste organite celulare transforma depozitele de glicogen si acizi grasi in combustibilul generator de energie pentru orice tip de antrenament sau activitate fizica.

 

Energia este stimulata printr-un plan de tratament ce contine exercitii fizice aerobice cu durata lunga si un numar mare de repetari, exercitii de mare intensitate cu durata scurta, exercitii de crestere a masei musculare, mersul pe bicicleta cu crestere progresiva a intensitatii, alergatul etc.

 

Este important ca inaintea oricarui antrenament fizic sa se execute initial o incalzire adecvata, atat pentru a evita accidentarile cat si pentru o mai buna stimulare musculara, intrucat un muschi neincalzit genereaza doar o mica cantitate de energie. Pe langa exercitiul fizic regulat si dirijat, o dieta echilibrata se impune. Este indicata limitarea consumului de carbohidrati, obisnuind astfel organismul sa arda mai repede grasimile oferind energie prin stimularea biosintezei mitocondriale. De asemenea nu se va neglija consumul de lichide, hidratarea eficienta fiind un pas important in recuperarea rezistentei la efort. Daca exista kilograme in plus, o scadere in greutate este indicata pentru a spori calitatea tratamentului.

 

In concluzie, pentru a recupera rezistenta la efort, va trebui sa crestem progresiv dificultatea exercitiilor fizice, in functie de afectiunile exitente la pacient. De exemplu pentru pacientii cu probleme cardiace rezistenta la efort se va creste foarte usor, monitorizand fiecare exercitiu separat. Sa ne hidratam adecvat in timpul sedintei este un aspect extrem de important. Pentru a creste rezistenta la efort trebuie sa avem si un mecanism de respiratie corect. Este foarte important momentul cand inspiram si cand expiram, iar pentru acest aspect un specialist va poate ajuta cu sfaturi utile. Astfel tesuturile se vor oxigena corect si va fi imbunatatita rezistenta la efort.