Traseu

O postura corecta este importanta nu doar din punct de vedere estetic ci mai mult, genereaza dupa sine o serie de avantaje pe termen lung in ceea ce priveste starea de sanatate fizica si psihica. Dintre avantaje, putem aminti o musculatura sanatoasa, tonica, care te sustine in timpul activitatilor zilnice fara a suprasolicita articulatiile, cum se intampla adesea in problemele de statica vertebrala. O postura alungita si tonica asigura pe termen lung un suport al organelor interne, asigura o oxigenare mai buna, iar circulatia si digestia se imbunatatesc considerabil.

 

Am amintit anterior de tulburarile de statica, care sunt, din pacate, frecvent intalnite la toate grupele de varsta. Contracturile paravertebrale, hipercifoza, hiperlordoza, spatele plat si scolioza, pot sa apara individual sau combinat, generand o serie de complicatii osteo-musculare si uneori, sistemice. Contracturile sunt o consecinta nefasta a unei posturi incorecte, care se manifesta prin dureri, generand la randul lor un tonus exagerat, formand astfel un cerc vicios.

Coloana vertebrala normala prezinta curburi fiziologice, cu care ne nastem sau pe care le dobandim pe parcusul primiler luni de viata: lordoza cervicala, cifoza dorsala, lordoza lombara si curbura cifotica a osului sacrat si a coccigelui. Hiperlordoza si hipercifoza reprezinta o exagerare a curburilor normale iar scolioza reprezinta o deviere in plan frontal cu rotirea corpilor vertebrali. Spatele plat este o consecinta a stergerii curburilor care determina un stres mecanic major. O evaluare corecta a acestor posturi vicioase reprezinta un bun inceput in tratamentul de recuperare. In urma unei consultatii de specialitate se stabileste planul de tratament care include exercitii corective in functie de problema sesizata. Se vor avea in vedere exercitiile de tonizare musculara pentru a redirectiona postura intr-un sens corespunzator si se vor trata in paralel problemele asociate unor posturi incorecte (ex: tulburarile respiratorii prin gimnastica respiratorie).

 

Pe tot pacursul tratamentului pacientul va fi instiintat de pozitia corecta, iar oglinzile ne pot fi de mare ajutor pentru vizualizarea pozitiei corecte si o mai buna constientizare o posturii in timpul zilei. Cu rabdare si efort postura se poate ameliora generand toate beneficiile pe care le aduce o pozitie corecta a corpului.