Traseu

Mobilitatea articulara reprezinta "capacitatea omului de a utiliza la maximum potentialul anatomic de locomotie intr-o anumita articulatie sau in ansamblul articulatiilor corpului, concretizata prin efectuarea unor miscari cu amplitudine". Mobilitatea mai poate fi definita ca acea capacitatea de a efectua miscari cu segmentele corpului de amplitudini diferite sau de a face miscari de suplete (de mare amplitudine). Mobilitatea este necesara in toate actiunile motrice, ea determina parametrii si caracteristicile miscarii alaturi de alte calitati.

Mobilitatea este influentata de tonusul muscular, si acesta depinde de sistemul nervos central. Reducerea mobilitati se datoreaza oboselii, temperaturii scazute a mediului ambiant, deasemenea, temperatura muschiului este un factor important in capacitatea acestuia de a se intinde. De regula dimineata dupa ce ne trezim mobilitatea este scazuta din cauza ritmului circadian (24 ore). Mobilitatea este conditionata de varsta si de sex, fetele si copii au o mai buna mobilitate. Cu cat elasticitatea muschiilor antagonisti este mai buna cu atat mai mare este mobilitatea, mai redusa rezistenta fata de miscari si mai mare usurinta de executie. Daca se creste circulatia sanguina in muschi atunci se imbunatateste amplitudine de miscare.

Mobilitatea este de doua tipuri: generala si speciala. Cea generala este in toate articulatiile si permite executarea unor variate miscari de mare amplitudine. Cea speciala este cea care permite o amplitudine mare sau maximala in articulatii si se intalneste de obicei la sportul de performanta. Aproape toata lumea a avut dureri articulare sau dificultati in realizarea unor miscari in unele parti ale corpului, la un moment dat in viata. Durerile articulare pot afecta o articulatie sau mai multe si pot fi cauzate de: artrita, leziuni sau suprasolicitare, bursita (o inflamatie sau iritare a bursei, un sac plin cu lichid) si alte boli saau conditii diferite. Acestea pot fi, deasemenea, cauzate de simpla executie a miscarii in articulatia respectiva si se exagereaza la activitati fizice de orice fel.

Conditii medicale asociate cu limitarea gamei de miscare in articulatii includ: spondilita anchilozanta, un tip de artrita care afecteaza in primul rand la nivelul coloanei vertebrale; osteoartrita; artrita reumatoida, o forma autoimuna de artrita cauzata de sistemul imunitar care ataca articulatiile; artrita reumatoida juvenila, o forma autoimuna de artrita care apare la copii cu varsta sub 16 ani; paralizie cerebrala, un grup de tulburari neurologice care cauzeaza paralizie musculara si pierderea controlului corpului; forma congenitala de torticolis, gat intepenit asociat cu spasme musculare; Boala Legg-Calve-Perthes; sold septic, o infectie bacteriana a articulatiilor; sifilis, o infectie cu transmitere sexuala.

Obiectivele in recuperarea mobilitatii articulare urmaresc: reducerea durerii si a inflamatiei; recuperarea sau mentinerea mobilitatii articulare; cresterea fortei si rezistentei musculare; obtinerea relaxarii musculare; imbunatatirea circulatiei sanguine si limfatice; reeducarea controlului, coordonarii si echilibrului. 

 

Daca aveti probleme ce afecteaza mobilitatea articulara, atunci este timpul sa va faceti o programare telefonica pentru o evaluare initiala individuala. In cadrul acestei evaluari primiti consilierea necesara, vi se evalueaza starea si etapa in care va aflati si se stabilesc obiectivele tratamentului recuperator. Toate acestea sunt facute de catre un fiziokinetoterapeut, tot el va ofera consilierea de care aveti nevoie. 

 

Recuperarea se face prin intermediul terapiei combinate ce este formata din terapie fizica, electroterapie, laserterapie si masaj terapeutic. Acesta terapie combinata urmareste cresterea randamentului tratamentului recuperator al mobilitatii articulare. Terapia fizica vizeaza recuperarea mobilitatii articulare sau imbunatatirea acesteia prin exercitii de stretching, pasive, pasivo-active, active cu rezistenta, mobilizari, tehnici de facilitare neuroproprioceptiva, exercitii cu scripeti, crioterapie si alte metode si tehnici. 

 

Electroterapia are efect antalgic, antiinflamator, stimulator, laserterapia imbunatateste circulatia sanguina din profunzime producand o hiperemie locala. 

 

Masajul terapeutic este puternic destresant, miorelaxant, decontracturant, sedativ si imbunatateste circulatia sanguina si cea limfatica.