Caracteristicile unui tratament de recuperare eficient
Pentru ca un tratament de recuperare sa fie eficient trebuiesc respectate anumite protocoale terapeutice. Nerespectarea cu stricete a acestor protocoale de tratament ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade considerabil eficienta tratamentelor. Intr-un plan terapeutic de succes, fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit, iar ignorarea oricarei proceduri poate sa scada sansele de a obtine eficienta scontata. De aceea recomand sa aveti in vedere toate aceste aspecte atunci cand alegeti cum sa va tratati, unde va tratati si ce suma veti aloca pentru tratamentul dumneavoastra de recuperare.

Pentru a va face o idee despre rolul fiecarei proceduri si despre felul in care acestea actioneaza impreuna pentru a indeplini cu succes toate obiectivele terapeutice, voi descrie in cateva cuvinte pasii care trebuiesc parcursi pentru o recuperare eficienta. Fiecare afectiune se trateaza diferit urmand protocoale terapeutice diferite si tinand cont de particularitatile fiecarui pacient in parte, insa o mare parte din afectiunile aparatului locomotor au la baza o deficienta la nivel articular. In acest articol vom descrie pasii principali care trebuiesc urmati pentru recuperarea unei afectiuni ale aparatului locomotor: recuperarea amplitudinii articulare, eliminarea redorilor si a durerilor articulare,  recuperarea fortei musculare, recuperarea stabilitatii in regim static si dinamic, recuperarea coordonarii si cresterea rezistentei la efort.

Recuperarea amplitudinii articulare

Deficitul de amplitudine articulara sau mobilitatea articulara scazuta apare ca o reactie a organismului in urma unui traumatism sau datorita unei afectiuni si are ca scop imobilizarea articulatiei pentru a evita agravarea leziunilor. Aceasta limitare articulara prelungita duce la formarea unor aderente in interiorul articulatiei, la contracturarea musculaturii care inconjoara articulatia si la modificari ale elementelor moi periarticulare. Cu cat articulatia ramane cu un deficit de mobilitate mai mult timp, cu atat recapatarea mobilitatii este mai dificila. Recuperarea mobilitatii articulare se poate realiza doar prin kinetoterapie si consta in diferite tehnici de mobilizare. Amplitudinea articulara optima este absolut necesara deoarece fara aceasta chiar si o forta musculara normala nu ajuta la nimic.

Eliminarea redorilor articulare

Redorile articulare se manifesta sub forma unor dureri care apar la mobilizarea articulatiei, mai ales atunci cand articulatia nu este incalzita. Redorile articulare pot sa se mentina chiar si atunci cand s-a recuperat mobilitatea articulara si pot fi foarte deranjante, mai ales daca sunt localizate la nivelul genunchiului sau a gleznei. Tratamentul redorilor articulare incepe prin efectuarea unui masaj al articulatiei si ale lanturilor musculare periarticulare. Pasul urmator il constituie fizioterapia care are rolul de a incalzi zona si de a stimula circulatia locala. Urmeaza kinetoterapia, folosind mobilizari pasive progresive (adica kinetoterapeutul mobilizeaza articulatia respectiva pe toata amplitudinea sa, marind treptat presiunea aplicata). Urmatorul pas are in prim plan kinetoterapia activa progresiva care are rolul de a incarca treptat articulatia pe parcursul intregii amplitudini articulare. Cand articulatia suporta o incarcare normala pe toata amplitudinea de miscare, se poate trece la urmatorul pas, adica incarcarea in regim dinamic si folosirea contractiilor izotonice excentrice.

Recuperarea fortei musculare

Recuperarea fortei musculare nu poate incepe cu adevarat decat dupa ce am obtinut o amplitudine articulara normala si am scapat de redorile articulare. Acum articulatia este libera si nu mai doare la mobilizari. Folosirea electroterapiei de stimulare neuromusculara este de ajutor in acest demers insa recuperarea fortei musculare se face in special prin kinetoterapie. Forta musculara este necesara pentru a stabiliza articulatia din punct de vedere biomecanic si pentru a face posibila miscarea. Exista foarte multe tehnici si etape ale cresterii fortei musculare pe care nu le voi detalia aici, insa e bine de retinut ca tot ceea ce tine de recuperarea neuromusculara are la baza kinetoterapia. Incercarea de a recupera o gonartroza doar prin masaj sau fizioterapie va da gres, incercarea de a trata o hernie de disc prin masaj nu va avea rezultatele scontate iar incercarea de a recupera un accident vascular prin masaj sau reflexoterapie nu va functiona de asemenea. Stabilitatea si echilibrul biomecanic al unei articulatii este imposibila fara recuperarea fortei musculaturii periarticulare, iar aceasta forta nu se poate recupera decat cu ajutorul kinetoterapiei. Aparatura de kinetoterapie folosita este esentiala in acest pas al recuperarii.

Recuperarea stabilitatii in regim static si dinamic

Recuperarea stabilitatii articulare are la baza recuperarea fortei musculare periarticulare. Odata cu cresterea fortei musculare va creste si stabilitatea articulatiei. O articulatie este stabila atunci cand suporta o incarcare substantiala, indiferent de unghiul din care actioneaza acea incarcare. Daca ne regerim la stabilitatea in regim dinamic, lucrurile sunt putin mai complexe. Sa luam exemplul unui genunchi care a suferit o ruptura de ligament incrucisat si a fost necesara o interventie chirurgicala. S-a recuperat mobilitatea articulara, s-au ameliorat redorile articulare, s-a recuperat forta musculara iar pacientul reuseste sa stea pe piciorul afectat fara ca articulatia genunchiului sa prezinte o instabilitate. Insa poate oare acest pacient sa alerge? Sa sara peste obstacole? Sa faca schimbari bruste de directie? Sa sara de la o inaltime de un metru? Sa joace fotbal? Va fi stabil genunchiul in aceste conditii? Daca nu se actioneaza in aceasta directie, probabil ca nu. Din fericire, folosind aparatura moderna de kinetoterapie, eficienta recuperarii in astfel de cazuri este deseori 100%. O mare importanta in recuperarea stabilitatii in regim dinamic o are combinatia intre contractiile musculare concentrice si contractiile musculare excentrice, efortul de anduranta, reconsolidarea reflexelor si a schemelor motrice. De multe ori ne intrebam de ce un sportiv celebru se recupereaza atat de bine iar vecinul nostru schioapata de un an de zile. Raspunsul e simplu: sportivul celebru a trecut prin toate etapele de recuperare necesare.

Recuperarea coordonarii

Recuperarea coordonarii are la baza refacerea schemelor motrice deficitare sau in crearea altora noi. O coordonare buna presupune capacitatea de a efectua miscari dinamice complexe, rapide si in siguranta. Abordarea acestei etape de tratament se face in functie de obiectivele fiecarui pacient in parte. Necesitatea de a efectua miscari complexe bine coordonate pot diferi  la o persoana in varsta fata de un sportiv de performanta care vrea sa reintre in competitii.

Cresterea rezistentei la efort

Organismul uman a fost creat pentru a face miscare. Insa, din pacate, marea majoritate a oamenilor au uitat acest lucru. O reuperare de succes presupune posibilitatea de a efectua efort fizic sustinut in conditii de siguranta. Insa o mare parte a pacientilor nu au fost capabili de acest lucru nici macar inainte de aparitia afectiunii pentru care se trateaza. Cu toate acestea, crestera rezistentei la efort trebuie luata in considerare in cadrul oricarui program de recuperare. Efortul sustinut si atent monitorizat consolideaza functiile organismului si face ca recuperarea sa fie completa.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează