Kinetoterapie la stat sau la privat in Cluj
Clujenii pot apela atat seviciile de kinetoterapie oferite de catre spitalele de stat, serviciile de kinetoterapie oferite de catre cabinetele private dar care au un contract cu CAS (casa de adigurari de sanatate)  sau serviciile de kinetoterapie oferite de catre cabinetele private care nu au contract cu CAS. Fiecare varianta are avantajele si dezavantajele ei. Multi clujeni trebuie sa ia aceasta decizie atunci cand au nevoie de aceste servicii, iar in acest articol vom incerca sa prezentam obiectiv argumentele pro si contra.

Kinetoterapia la spitatele de stat. Probabil principalul avantaj aparent al acestei optiuni il constituie gratuitatea. Un alt aparent avantaj il constituie apropierea de medicul care s-a ocupat de pacient si care lucreaza in acelasi spital. Principalele dezavantaje ar fi urmatoarele: programarile se amana mult prea mult scazand enorm randamentul terapeutic, maiales daca ne referim la patologiile in care recuperarea trebuie facuta intr-o perioada de timp limitata (degeaba incercam sa tratam un AVC la patru luni dupa realizarea acestuia); de cele mai multe ori, fiecare procedura de tratament se face in incaperi diferite, iar fiecare pacient trebuie sa stea la rand pentru fiecare procedura in parte; lipsa de aparatura performanta scade mult randamentul terapeutic; insuficienta kinetoterapeutilor face ca in multe cazuri un singur kinetoterapeut sa trebuiasca sa se ocupa de cinci sau mai multi pacienti simultan; sistemul piramidal accentuat al autoritatii (medicul este cel care realizaeaza planul de tratament, iar kinetoterapeutul ramane doar un executant, ceea ce duce la o slaba implicare personala si la scaderea randamentului terapeutic).

Kinetoterapia la cabinetele private care au contract cu CAS. Avantajele aceste optiuni sunt: un tarif mai scazut (din pretul real al tratamentului se scad procedurile care sunt subventionate de CAS), dotarile ar trebui sa fie mai bune, programarile se pot face mai repede decat la spitalul de stat, organizarea interna este mai buna si nu exista atat de multi timpi morti ca si la spitalul de recuperare. In principiu, dezavantajele survin dintr-un singur factor principal: banii insuficienti decontati de CAS. Pentru ca un cabinet privat de kinetoterapie sa ofere cele mai bune servicii posibile trebuie sa-si creeze infrastructura necesara. Iar realizarea si mentinerea in stare de functionare a acestei infrastructuri costa: chiria spatiului, salarii kinetoterapeuti, salarii medici, cheltuielile cu utilitatile, contracte de protectie a muncii, rate pentru aparatura, costuri de marketing si multe, multe altele. Insa CAS nu deconteaza preturile reale ale serviciilor pe care cabinetul ar trebui sa le ofere. Neavand suficiente fonduri, cabinetele private care au un contract cu CAS, ajung se se asemene tot mai mult cu spitalele de stat: kinetoterapeutii lucreaza cu mai multi pacienti in acelasi timp, programarile se fac preferential (cei care platesc integral au intaietate celorlalti), sedintele de tratament dureaza mai putin, randamentul terapeutic este scazut, etc. Regula de baza in acesta afacere este sa ai un numar cat mai mare de pacienti pe care sa-i "tratezi" cu costuri cat mai mici. Cu alte cuvinte, pentru a face performanta, este nevoie de fonduri. Iar un contract cu CAS nu ofera in momentul de fata suficiente fonduri pentru a face performanta in domeniul recuperarii medicale.

Kinetoterapia la cabinetele private care nu au contract cu CAS. Aceste cabinete s-au dezvoltat singure si pe propriile forte. Au supravietuit putine pentru ca sunt singurele care au crescut intr-o economie reala (clientii platesc pretul real al pietei si de cele mai multe ori, in spatele acestor cabinete nu se afla un medic din sistemul de stat care "reorienteaza" pacientii spre propria afacere). Putinele cabinete lace rupravietuiesc in acest fel de-a lungul timpului o fac datorita performantei terapeutice. Dezavantajul acestei alegeri il constituie costul. Avantajele insa sunt semnificative: programarile se pot face de cele mai multe ori chiar pentru a doua zi, nu se asteeapta in sala de asteptare, nu se asteapta intre procedurile de tratament, kinetoterapeutul lucreaza cu un singur pacient simultan, se investeste in formarea personalului, se investeste in cea mai moderna aparatura iar randamentul terapeutic este pe departe cel mai crescut dintre toate celelalte alternative.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează