Copiii clujeni adora kinetoterapia
De multe ori sesizam surprinderea pacientilor atunci cand vad numarul mare de copii din cabinet. Se presupune ca principalele cauze ar fi lipsa de miscare, sensibilitatea crescuta a copiilor de azi, statul indelungat la birou sau viata sociala mai mult virtuala decat reala. Intr-o oarecare masura, aceste presupuneri au un sambure de adevar insa un numar mare de copiii au avut mereu nevoie de kinetoterapie. Lipsa de informare si numarul mic de centre de specialitate au facut ca, in trecut,  doar un numar scazut de parinti sa aleaga serviciile de kinetoterapie pentru copiii lor.

Acum insa lucrurile s-au schimbat, atat datorita parintilor cat si a medicilor. Beneficiile kinetoterapiei profilactice (de prevenire sau de intretinere) in dezvoltarea armonioasa a copiilor sunt evidente si numeroase: imbunatatirea posturii corporale, stabilizarea articulatiilor, imbunatatirea schemelor motrice ale miscarilor de baza, stimularea reflexelor, mentinerea amplitudinilor articulare, stimularea neuromotorie, imbunatatirea coordonarii, a stabilitatii, cresterea fortei musculare si multe altele. Daca ne referim la recuperarea unor patologii, kinetoterapia ocupa un loc central in majoritatea planurilor de tratament ale afectiunilor aparatului locomotor. Cele mai frecvente alectiuni ale copiilor in tratarea carora kinetoterapia ocupa un loc central sunt: scolioza, cifoza, lordoza, fractura, entorsa, luxatia, tulburarile de coordonare, genu valgum, genu varum, contracturile musculare si multe altele. Marea majoritate a copiilor percep sedintele de kinetoterapie ca pe o  provocare interesanta. Se implica constiincios si se bucura atunci cand isi constientizeaza evolutia.

Dezvoltarea unei posturi corecte, pe langa prevenirea unor afectiuni, ofera copiilor un sentiment de incredere in fortele propri. O pozitionare corecta a corpului este mai comoda si mai aspectuoasa. Multi copii au o atitudine cifotica si ii supara acest lucru insa nu reusesc sa-si corecteze postura singuri. Multi copii au spus ca le-ar placea sa nu mai stea cu capul aplecat peste birou sau cu barba in piept atunci cand umbla pe strada insa chiar daca incearca sa se corecteze nu reusesc mereu. Un program de kinetoterapie poate forma o postura corecta astfel incat aceasta sa fie mentinuta mult timp. Copilul se va simti bine cu aceasta postura nou consolidata si se va simti incomod daca va incerca sa stea intr-o pozitie incorecta.

Dezvoltarea deprinderilor motrice este esentiala pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului. Capacitatea de a executa miscari corecte, bine coordonate intre ele si cu un randament crescut, se dezvolta in copilarie. A invata sa mergi corect, sa alergi corect, sa sari corect sau sa executi corect principalele exercitii fizice au o foarte mare importanta in ceea ce priveste dezvoltarea fizica. Asa cum o limba straina se invata tot mai greu pe masura ce inaintam in varsta, si deprinderile motrice se dezvolta tot mai greu odata cu trecerea timpului. Copiilor le plac provocarile si lucrurile noi, motiv pentru care se implica entuziasti in orice activitate fizica ce presupune autodepasirea.

Stimularea neuromusculara este unul dintre factorii cheie de care depinde dezvoltarea sanatoasa a copiilor. Stimulii externi trimit practic impulsurile atat de necesare dezvoltarii reflexelor, coordonarii, orientarii si perceperea lumii exterioare. Copiii au o mare nevoie de acesti stimuli chiar daca toata aceasta agitatie si permanenta goana dupa experiente senzoriale poate fi uneori obositoare pentru adulti.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează